Onder Statistieken kun je een aantal heel bruikbare getallen en feiten vinden die je kunnen helpen zien hoe goed je bedrijf presteert en waar je kunt verbeteren. Let er op dat deze waarden dienen om je een overzicht te geven hoe je presteert, ze zijn niet geschikt voor je boekhouding.

Hieronder leggen we uit hoe de berekeningen gemaakt worden.

Alle voorbeelden zijn gebaseerd op de volgende situatie:

Alle kamers zijn twee-persoons kamers en alle boekingen zijn gedaan op maandag.
Kamer 1 heeft een boeking voor 2 nachten (dinsdag tot donderdag) voor €100/per nacht.
Kamer 2 heeft een boeking voor 2 nachten (woensdag to vrijdag) voor €200/per nacht.
Kamer 3 is leeg.

     ma.  di.  wo.  do.  vr.
Kamer 1     €100  €100
Kamer 2        €200  €200
Kamer 3

Facturen en Betalingen:
Kamer 1: Je maakt een factuur voor het hele verblijf op dinsdag. De gast betaald 50% op woensdag en het laatste deel over twee weken via een bankoverschrijving.
Kamer 2: De gast betaald alles tijdens het inchecken en je geeft hem een betaalbewijs.

Opmerking: Alle cijfers met betrekking tot het aantal kamers houden rekening met het huidige aantal kamers, zelfs als er vroegere of toekomstige perioden worden bekeken.

Belangrijke statistieken

Opmerking: Prijzen in deze sectie zijn inclusief belastingen.

Waarde: Totaal van alle dagelijkse kamerprijzen voor de geselecteerde datums. De dagelijkse kamerprijzen voor boekingen met meerdere nachten zijn het gemiddelde van de prijzen van alle nachten.

Voorbeeld: Voor de woensdag zou dit €300 zijn (= €100 Kamer 1 + €200 Kamer 2).
Voor de dinsdag en woensdag zou dit €400 zijn (= €100 Kamer 1 + €100 Kamer 1 + €200 Kamer 2).

Opmerking: Zelfs als je filtert op specifieke kamertypes, bevat ‘Extra’s’ extra’s van ALLE boekingen in het geselecteerde tijdsbestek.

Gemiddelde omzet per kamer (ADR): De omzet die je verdient op je kamers (zonder extra’s of toeslagen) gedeeld door het aantal verkochte kamers (of “Totaal kamer nachten” – zie verder op in dit artikel).

Voorbeeld: Voor woensdag zou dit €150 zijn (= €300/2 totaal aantal nachten).
Voor de dinsdag en woensdag zou dit €133,33 zijn (= €400/2 totaal aantal nachten (2 voor Kamer 1 and 1 voor Kamer 2)).

Omzet per beschikbare kamer (RevPAR): De omzet die je behaald hebt op je kamers (zonder extra’s of toeslagen) gedeeld door het aantal beschikbare kamers (wat het totale aantal kamers is dat het hotel heeft vermenigvuldigt met het aantal dagen dat geselecteerd is in het filter). Hou er wel rekening mee dat geblokkeerde en “dummy” kamers nog steeds gezien worden als “beschikbare kamers” gezien worden in deze meting.

Voorbeeld: Voor de woensdag zou dit €100 zijn (= €300 / 3 beschikbare kamers).
Voor dinsdag en woensdag zou dit €66,7 zijn (= €400 / 6 beschikbare kamers).

Facturatie

Betaalbewijzen: Het totale waarde aan uitgegeven betaalbewijzen gedurende de geselecteerde periode.

Voorbeeld: Voor woensdag zou dit neerkomen op €400 voor kamer 2. Voor alle andere dagen zou dit €0 zijn.

Facturen: De waarde aan uitgegeven facturen gedurende de geselecteerde periode.

Voorbeeld: Voor de dinsdag zou dit neerkomen op €200 voor Kamer 1. Voor alle andere dagen is dit €0.

Betaalde facturen: De som van alle betalingen die je geregistreerd hebt tijdens de geselecteerde periode EN die gelinkt zijn aan een factuur. Het maakt hierbij niet uit wanneer de factuur is uitgegeven.

Voorbeeld: Voor woensdag zou dit €100 zijn voor kamer 1. Voor alle overige dagen is dit €0.

Betalingen

Het totaal van alle betalingen die geregistreerd zijn tijdens de geselecteerde periode, gegroepeerd als “Betaalbewijs [standaard]” en de volgende categorieën (welke alleen worden getoond als er ook echt betalingen op de betreffende categorie zijn geregistreerd):

 • Kassa (card/cash)
 • Bankoverschrijving
 • Gefactureerd (via externe app)
 • Card
 • Contant
 • Cadeaubon
 • Cheque
 • Zelf gedefinieerde methode

De som van deze categorieën (met uitzondering van “Betaalbewijs[Standaard]) is gelijk aan de waarde “Factuur betalingen” plus alle geregistreerde betalingen die (nog) niet zijn toegewezen aan een bepaalde factuur.

Voorbeeld: Voor de woensdag zou “Betaalbewijs (Standaard)” €400 (voor Kamer 2) zijn en “Bank overschrijving” zou €100 zijn (voor Kamer 1). Al het overige zou €0 zijn. Voor de overige dagen zou alles €0 zijn.

Bezetting gedurende de periode

Gebruik: Het percentage geboekte nachten in een kamer tijdens de geselecteerde periode in verhouding tot het aantal beschikbare nachten in een kamer. Hou er wel rekening mee dat geblokkeerde en dummy-kamers nog steeds worden gezien als een “beschikbare kamer” voor deze berekening.

Voorbeeld: Voor de dinsdag is dit €33% (= 1 geboekte kamer nacht / 3 kamer nachten)
Voor de woensdag is dit 50% (= 3 geboekte kamer nachten / 6 kamer nachten)

Aantal verschillende gasten: Het totaal van alle gasten dat heeft ingecheckt tijdens de geselecteerde periode.

Voorbeeld: Voor dinsdag is dit 2. Voor woensdag is dit 2. Voor de overige dagen is dit 0

Totaal aantal gast-nachten: Het totaal aantal gasten per nacht die hebben ingecheckt of die verbleven in je hotel (bij elkaar opgeteld over meerdere nachten wanneer je dit zo selecteert)

Voorbeeld: Voor de dinsdag is dit 2 (= 2 gasten voor 1 nacht in Kamer 1). Voor de dinsdag en woensdag samen is dit 6 (= 2 gasten op dinsdag + 2 keer 2 gasten voor de woensdag)

Totaal kamer nachten: Het totaal aantal bezette kamers per nacht (meerdere nachten bij elkaar opgeteld als dit zo geselecteerd is).

Voorbeeld: Voor de dinsdag is dit 1 ( = Kamer 1 voor 1 nacht). Voor de dinsdag en woensdag is dit 3 ( = Kamer 1 voor dinsdag + Kamer 1 en Kamer 2 voor de woensdag).

Geregistreerd gedurende de periode

Nieuwe boekingen: Het totaal aantal boekingen dat geregistreerd is tijdens de geselecteerde periode.

Voorbeeld: Voor de maandag zou dat 2 zijn. Voor alle andere dagen 0.

Herkomst van de boeking: Laat het percentage zien van waar de boeking afkomstig is, bijvoorbeeld: Website, receptie, Expedia, enz.

Boekingen gedaan door: vermeld het percentage van degenen die de boeking hebben gedaan, bijvoorbeeld: Gasten (online), Gebruiker1, Gebruiker2, enz.

Overzichten

Je kunt het „totale aantal units“ of het „aantal gasten“ voor alle, of specifieke kamertypes weergeven voor de door jou geselecteerde periode.

Hou er rekening mee dat bij het filteren op een bepaald kamertype, de grafiek alleen boekingen weergeeft die voor dat specifieke kamertype zijn gemaakt. Dit betekent dat als dezelfde kamer ook in andere kamertypes wordt verkocht, deze boekingen niet worden meegenomen. Wanneer je echter filtert op een specifiek kamertype en de omgekeerde weergave gebruikt, worden alle boekingen en geblokkeerde kamers in aanmerking genomen en wordt de resterende beschikbaarheid voor het specifieke kamertype weergegeven.

Nationaliteiten

Dit laat zien waar je gasten vandaan komen en hoe lang ze zijn gebleven in de geselecteerde periode.