Wat is het „Risk-Free Reservations“ programma?

Volgens Booking.com is dit hoe het programma werkt: „Als een gast deze flexibele mogelijkheid gebruikt en boekt, maar later besluit te annuleren dan proberen wij een nieuwe vervangende gast te vinden.  Als dat niet lukt, dan zullen we de volledige kosten van de reservering zelf betalen.“

Wat is de „Ask for a replacement guest“ functie?

Volgens Booking.com is dit hoe deze functie werkt: „Wanneer je gast annuleert, houden we de kamer vast en promoten we deze bij andere gasten… Als we binnen 24 uur geen vervangende gast kunnen vinden, annuleren we de boeking en stellen we de kamer weer beschikbaar.“

Waarom kunnen deze beide functies overboekingen veroorzaken?

Wanneer de originele boeking slecht één unit betreft (onder het „Risk Free Reservations“ programma), dan zal de vervangende boeking komen als een wijziging en geen problemen veroorzaken.

Als de originele boeking echter meerdere units omvat zal de vervangende boeking geen aanpassing van de boeking zijn, maar een nieuwe boeking. In aanvulling hierop, Booking.com stuurt geen annulering wanneer het gebeurd, alleen wanneer er een vervangende gast is gevonden. Hetzelfde geld voor boekingen onder de „Replacement“ functie.

Dit betekend dat in Sirvoy de kamer is aangemerkt als „niet beschikbaar“ terwijl Booking.com zoek naar een vervanger. Wanneer Booking.com vervanging vind zullen ze de annulering en de nieuwe (vervangende) boeking in dezelfde update sturen. Maar omdat de kamer zogenaamd niet beschikbaar was tot dit moment zal de vervangende boeking als overboeking verschijnen.

Wat kun je doen?

In de meeste gevallen kun je vrijgekomen kamer van de originele boeking toevoegen aan de vervangende boeking en de overboeking markeren als opgelost. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk te doen om werkelijke overboekingen te voorkomen.

Je kunt deze functies natuurlijk ook uitzetten in je Booking.com account. Dit heeft als nadeel dat Booking.com niet voor je gaat zoeken naar een vervanger of gaat betalen (in het „Risk-Free Reservations“ programma) als er geannuleerd wordt. Maar het heeft als voordeel dat de kamer beschikbaar gesteld wordt op de andere channels gelijk na de annulering.